Na de transplantatie
Na de transplantatie

De artsen hebben me ongeveer een week onder narcose gehouden. Ik kon wel aangeven of ik pijn had of als er iets anders was maar verder niet. Ik weet ook eigenlijk weinig van die tijd. Ik heb ook heel lang geïsoleerd gelegen. Mijn moeder en andere familie mocht bij mij komen als ze maar een geel schort aantrokken en hun handen goed met alcohol schoonmaakten. Dit moesten ze doen omdat ze anders gevaarlijke bacteriën mee konden brengen. Ook al mijn speelgoed zoals mijn game boy, puzzels, bord spelletjes en mijn discman moesten allemaal met alcohol schoon gemaakt worden. Mijn knuffels moesten goed gewassen worden en dan door de droger want die doodt ook alle bacteriën. Ik mocht ook alleen maar mono verpakkingen hebben (mono is dat het klein is, eenpersoons verpakking) Na dat alles moest ik weer gaan leren lopen. Ik mocht de gangen weer op. Als ik me maar goed aan zou kleden.

 

Op de fotobalk is goed te zien hoe ik er na de transplantatie uit zag. De foto's zijn ongeveer iedere x na 3 maanden gemaakt.
Uit het ziekenhuis.

Je denkt: 'ha lekker weer thuis'. En, dat was op zich ook wel zo maar je kon thuis ook weinig want ik mocht niet naar school en je mag niet naar winkels want daar kan je ook infecties oplopen. (zo mag je ook een jaar niet met het openbaar vervoer reizen) Je moet nu zelf overal aan denken, bijvoorbeeld als je iets te drinken pakt dat je wel iedere keer een schoon glas pakt, goed naar de datum kijkt en dat het niet langer dan 2 dagen open is. Ik had dus thuis altijd mijn eigen fles cola of pak sap enz. Omdat ik zoveel schone spullen moest gebruiken hebben mijn ouders maar een vaatwasser gekocht. Want alles moest ook nog eens heel schoon zijn. Als ik op visite ging moest ik mijn eigen drinken en eten meenemen. Want anders moesten ze voor mij weer een nieuw pak openen. Ik mocht ook niks uit automaten eten en drinken.


Je mag bijvoorbeeld ook niet uit eten of naar de bioscoop.


Je moet ook iedere week voor biopt. Hierbij brengen de doktoren een slangetje in je nek aan, deze gaat in je slagader naar je hart en daar nemen ze hapjes bindweefsel weg. En kunnen ze later zien of je hart niet wordt af gestoten. Zo moet je ook iedere week bloed laten prikken en een ECG laten maken (ECG = een hartfilmpje) Na drie maanden moest ik om de 2 weken een biopt. En na een jaar wordt het iedere drie maanden. En na gemiddeld 3 jaar wordt het eigelijk niet meer gedaan. Of je moet ziek zijn dan willen ze even kijken of je hart niet afstoot.

 
Tegenwoordig zijn de regels veel soepeler. Maar dit is mijn ervaring!

Foto van biopt. via de hals

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Nike | Antwoord 22.12.2016 12:26

Wauw! Wat fijn. Nooit geweten dat ze twee keer transplanteren. Gaat het goed met je?

Mike | Antwoord 22.12.2016 12:20

Wauw dat is lang! Ben in 1998 voor het eerst getransplanteerd, en in 2014 nog een keer! Me eerste hart hield het dus 15 jaar vol!

Michael | Antwoord 21.12.2016 11:35

Goedemorgen,

Ben zeer nieuwsgierig naar jouw situatie, hoelang is het inmiddels geleden naar jouw transplantatie?

mvg

Michael

Nike 22.12.2016 12:02

Hi, ik ben in 1996 getransplanteerd. Dus alweer 20 jaar geleden. Ik ben nu 35.

Beatrijs | Antwoord 22.05.2013 21:54

Nike, ik weet nog dat je er tegen op zag dat je weer voor zo'n Biopt moest!
Maar je moest wel, en je hebt het allemaal mee gemaakt! Petje af!
Heftig hoor!

Nike 22.05.2013 21:56

Dank je wel Beatrijs! Lief van je

Colinda en Rob | Antwoord 16.01.2012 14:32

Dat is een heftige tijd geweest zeg !!

Bianca | Antwoord 15.01.2012 01:08

Heftig Nike. Anno 2012 zal het idd allemaal wel anders en soepeler gaan, maar jij maakte het mee toen ze nog niet zover waren.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

14.11 | 16:58

Voor mijn PWS doe ik een onderzoek naar harttransplantaties, daarom wil ik vragen of jullie deze willen invullen.

https://forms.gle/dYNTFYXJw7ZieCSt5

Chris.

...
07.12 | 20:53

Hoi Marcel, kijk eens op http://www.independentwheels.nl/
Daar kan je meer informatie vinden over de Segway / ninebot.
Sterkte

...
07.12 | 20:37

Ik ben 55 jaar en heb sinds 2013 een steunhart, een transplantatie krijg ik niet omdat mijn nieren bijna niet meer functioneren een Segway zal een uitkomst zijn

...
13.10 | 16:21

Dat weet ik niet. Ik heb dit bericht van www.hartpatienten.nl gehaald.

...
Je vindt deze pagina leuk